Serien Poliisit visar patrullernas vardag från Åland till Lappland

Utgivningsdatum 3.1.2022 11.45
Nyhet
Lavastettu kuva kahdesta konstaapselista eristämässä rikospaikkaa.
I det första avsnittet presenteras patruller från Nyslott, Åbo och Helsingfors. På bilden är Mika Leskinen och Mikko Läntinen från Åbo.

I den nyaste säsongen av serien Poliisit får vi följa med polisens vardag i hela Finland, från Mariehamn till Muonio. Den dokumentariska tv-serien har filmats med 11 patruller. 

Under den 14:e produktionssäsongen följer man i varje avsnitt polisens vardag via tre patrullers arbetsskift. I varje avsnitt får tittarna även bekanta sig närmare med en patrull: I avsnittet "Lär känna patrullen" berättar poliserna om sina arbetssätt och om varandra.

"Under produktionssäsongen presenteras tittarna ett rekordstort genomsnitt av Finland med polisens ögon sett. Åland är för första gången med i serien. Likaså får man följa med två lappländska patruller ut i fjälllandskapen, berättar polisinspektör Marko Savolainen vid Polisstyrelsen.

Bekanta ansikten är patrullerna från Kouvola och Raseborg. De nya patrullerna kommer från Helsingfors, Kemi, Mariehamn, Muonio, Uleåborg, Nyslott, Åbo, Vasa och Vanda. 

De mångsidiga uppdragen och fina mötena är beroendeframkallande

Produktionssäsongen har filmats under sommaren och hösten 2021 under den pågående exceptionella coronaperioden. Bland annat coronarelaterade uppdrag vid gränsen och parkfester på sommaren efter att restriktionerna har lättat förmedlar en tidsbild. 

Med ryms även tacklandet av oväntade problem i vardagen, som att rädda telefonen från biltaket och mer spännande utryckningar, som till exempel sprängämnesmisstanke.

– Serien visar det breda spektrumet av polisens arbete med såväl glada som sorgliga stunder. Denna produktionssäsong fokuserar på möten mellan poliser och människor. Serien visar många empatiska möten och bra förhandlingar mellan poliser och klienter, berättar Savolainen. 

Serien kan ses på kanalen Nelonen från den 3 januari klockan 20.

Nyheter Polisens verksamhet och utveckling Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Övervakning och larmverksamhet