Stulna märkesvaror säljs på nätet - polisen uppmanar köpare att vara på sin vakt

Utgivningsdatum 10.11.2022 9.49 | Publicerad på svenska 11.11.2022 kl. 15.07
Nyhet

Polisen i Östra Nyland utreder en bedrägeribrottshärva där samma person misstänks ha gjort sig skyldig till ett trettiotal olika brott genom att sälja värdefulla varor på försäljningsplattformar på nätet. Av brotten har 22 inträffat efter den 1 juli 2022.

– Bland annat speldatorer och Marimekkos väska Gratha har varit till salu. Den icke existerande väskan har sålts för ett pris på 100-200 euro på plattformen Marketplace på Facebook.  Marimekko säljer väskan för cirka 300 euro, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

Betalningen för produkterna har alltid begärts på ett bankkonto. Den misstänkte har uppträtt under finskklingande falska namn. Kunderna har lovats att produkterna ska skickas till deras hemadresser. Säljaren har skickat ytterligare information om produkterna och bilder på dem redan under förhandlingarna om köpet, vilket har bidragit till att vilseleda köparna och skapa förtroende för säljaren.

– Man ska alltid vara försiktig när man handlar på nätet, och om priset på en produkt låter "alltför bra" för att vara sant bör varningsklockorna börja ringa och köpet lämnas ogjort. Vi har kunnat höra flera målsägande i denna bedrägerihelhet, och många av dem har efteråt konstaterat att erbjudandet var för bra, fortsätter Vallila.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland