Länkstig
Navigeringsmeny
Ampumakelvottomaksi tehdyn tai deaktivoidun aseen ilmoittaminen sv
Anmälan av vapen i obrukbart skick eller deaktiverade vapen
Alla skjutvapen i varaktigt obrukbart skick och deaktiverade vapen måste registreras i Finland. Dessa vapen finns ofta som minnesföremål och ärvda vapen i hemmen. Ett sådant vapen ska anmälas till polisen. Alla som har ett sådant vapen måste anmäla det.
Ett skjutvapen som deaktiverats efter 28.6.2018 kan redan finnas i polisens vapenregister. Du bör se till att vapnet finns i registret. Polisen rekommenderar att alla deaktiverade vapen anmäls nu. Innehav av ett sådant vapen blir straffbart efter 15.7.2024 om anmälan inte har gjorts till registret.
För anmälan krävs de kända identifieringsuppgifterna för vapnet:
- vapentyp
- märke
- modell
- kaliber
- serienummer
- nuvarande ägare eller innehavare.
Om ett skjutvapen byter ägare ska den nya ägaren alltid göra en ny anmälan inom 30 dagar från ägarbytet. Om ett vapen har gjorts varaktigt obrukbart före 28.6.2018, ska det deaktiveras i enlighet med de gällande bestämmelserna innan det överlåts till en ny ägare. Vapensmeder hjälper till med deaktiveringen.
Polisens elektroniska tjänst hjälper vid anmälan
Du kan lämna in anmälan om skjutvapen i varaktigt obrukbart skick i polisens elektroniska ärendehanteringstjänst på formuläret Anmälan om skjutvapen i varaktigt obrukbart skick eller deaktiverat skjutvapen. Formulären finns under rubriken Tjänster för privatpersoner - Skjutvapenärenden. Med samma formulär kan du också anmäla för ett dödsbo, ett företag eller en sammanslutning. Tjänsten ger anvisningar om registrering av identifieringsuppgifter, vilket gör det lättare och snabbare att göra anmälan.
Anmälan kan också lämnas in på polisstationen. Polisstationernas kontaktuppgifter finns på webbplatsen poliisi.fi. Kom ihåg att ta med dig officiellt identitetskort eller pass till polisstationen. Vapnet behöver inte tas med, men om det behövs ber polisen särskilt att man kommer och visar upp vapnet.
Gör anmälan i tid, ett oanmält vapen kan leda till straff
Övergångsbestämmelsen i skjutvapenlagen förutsätter att en anmälas lämnas in till polisen
- om skjutvapen som försatts i varaktigt obrukbart skick före den 8.4.2016
- skjutvapen som deaktiverats senare än detta.
Anmälan ska lämnas in senast den 15.7.2024. Därefter är det straffbart att inneha ett vapen som inte anmälts.
Länk
- Sköt ärendet på nätet på poliisi.fi/arendehantering
- Kontaktuppgifter – På den här sidan hittar du kontaktuppgifterna för den närmaste polisinrättningen
- Råd om vapen till den som sköter ett dödsbo finns på Vapen i dödsbo – hur går du tillväga när det finns vapen i ett dödsbo - Polisen
Deaktivoidut ampuma-aseet - kysymyksiä ja vastauksia - otsikko sv
Frågor och svar om deaktiverade skjutvapen
Deaktivoidut ampuma-aseet - kysymyksiä ja vastauksia
Båda är obrukbara vapen. De krav som gällde när vapnet ändrades inverkar på om det ska kallas obrukbart eller deaktiverat vapen. Båda kallas i talspråket ”dekovapen” eller ”deaktiverat skjutvapen”.
EU-förordningen om deaktivering av skjutvapen (15.12.2015) trädde i kraft 2016. I förordningen används termen deaktiverat skjutvapen. Dessförinnan talade den nationella lagen om skjutvapen som gjorts varaktigt obrukbart.
De tre tidsperioderna för deaktiverade skjutvapen är
- tiden före 8.4.2016 när (EU) 2015/2403 trädde i kraft = skjutvapen eller vapendelar som gjorts varaktigt obrukbara
- tiden 8.4.2016-28.6.2018 = deaktiverat skjutvapen som inte uppfyller kraven och preciseringarna i den deaktiveringsförordning som trädde i kraft 28.6.2018
- efter 28.6.2018 efter ikraftträdandet av EU-förordningen (EU) 2018/337 5.3.2018 = deaktiverat skjutvapen.
Ett deaktiverat skjutvapen är ett skjutvapen som det inte går att skjuta med.
Ett deaktiverat skjutvapen är ett skjutvapen som polisen har godkänt i enlighet med Europeiska unionens förordning (EU) 2015/2403 om deaktivering och det preciserade innehållet i förordningen 2018. Syftet med kraven i förordningen har varit att säkerställa att ett sådant vapen inte längre kan omvandlas till ett funktionsdugligt vapen. Ett sådant vapen kan ha ett skriftligt intyg om deaktivering från polisen eller Försvarsmakten.
Över vapnet kan också finnas ett skriftligt intyg från Försvarsmakten om att skjutvapnet har gjorts varaktigt obrukbart.
Deaktiverade skjutvapen kan ha förvärvats av flera olika orsaker:
- som prydnadsföremål
- intresse för skjutvapen eller deras historia
- efter att en närstående avlidit har man velat bevara t.ex. ett skjutvapen från släkten genom att deaktivera det.
Deaktiverade skjutvapen kan finnas hos privatpersoner, föreningar och andra sammanslutningar samt till exempel näringsidkare inom vapenbranschen.
Du ska anmäla deaktiverade skjutvapen till polisen senast 15.7.2024. Anmälan om överlåtelse och förvärv av ett deaktiverat skjutvapen ska göras till polisen inom 30 dagar från överlåtelsetidpunkten.
Du ska anmäla deaktiverade skjutvapen till polisen senast 15.7.2024. Om du i strid med skjutvapenlagen underlåter att göra en anmälan uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, gör du dig skyldig till skjutvapenförseelse för vilken du döms till böter.
OBS! Om du har visat upp ett deaktiverat skjutvapen på polisinrättningen efter 15.7.2019, behöver du inte göra anmälan på nytt.
Om skjutvapnet har deaktiverats i enlighet med den nya deaktiveringsförordningen och polisen har utfärdat ett intyg över detta, kan du hämta ett dubbelexemplar av intyget hos polisen.
Deaktiverade skjutvapen ska förvaras tryggt på samma sätt som andra motsvarande, fungerande skjutvapen.
Polisen känner för närvarande inte till det exakta antalet, eftersom alla deaktiverade vapen inte tidigare har behövt anmälas till polisen. För närvarande finns det ca 25 000 deaktiverade vapen i vapenregistersystemet. Det sammanlagda antalet preciseras efter juli 2024 när övergångsperioden för anmälan går ut.
Syftet med deaktiveringsförordningen (EU) 2015/2403 och 2018 års preciseringar har varit att de vapen som godkänts enligt förordningen inte så lätt ska kunna omvandlas så att de åter är i brukbart skick.
Ett deaktiverat skjutvapen definieras i skjutvapenlagen som skjutvapen och omfattas därför av de krav som ställs på skjutvapen.
Enligt lagen ska polisen underrättas om förvärv och överlåtelse av skjutvapen som gjorts varaktigt obrukbara eller deaktiverats.
En förutsättning för överlåtelse av ett deaktiverat vapen är att polisen har godkänt deaktiveringen av skjutvapnet och att det uppfyller kraven i den gällande deaktiveringsförordningen.
Under årens lopp har skjutvapen gjorts varaktigt obrukbara i enlighet med de krav som har gällt vid olika tider.
Om du har förvärvat ett vapen som har deaktiverats 28.6.2018 eller senare räcker det att du inom 30 dagar från förvärvet gör en mottagningsanmälan till polisen via polisens e-tjänst eller på en polisinrättning. Om vapnet har deaktiverats tidigare, kan det säljas och förvärvas utan ny deaktivering endast som ett fungerande skjutvapen (vapentillståndsförfarande).
Polisens elektroniska tjänster kräver stark autentisering innan man loggar in i tjänsten. Alla som kan identifiera sig med finländska identifieringsmedel, såsom bankkoder eller mobilcertifikat, kan uträtta ärenden i polisens elektroniska tjänster.
Nej.
Kontakta polisen och kom överens om att visa upp vapnet. Gå inte själv med vapnet till polisen utan följ polisens anvisningar. Kontaktuppgifter till polisinrättningarna finns på adressen poliisi.fi/sv/kontaktuppgifter.
Hur anmäler jag ett deaktiverat skjutvapen som jag förvärvat eller fått år 2018 eller senare med intyg över officiell deaktivering i enlighet med EU-bestämmelserna?
Du måste anmäla vapnet till polisen. Du gör det enklast via polisens e-tjänst poliisi.fi/arendehantering. Skanna eller ta ett foto på intyget och bifoga det till anmälan.
Du kan också besöka polisstationen personligen. Boka tid för besök i tjänsten poliisi.fi/tidsbokning och ta med en kopia av intyget.
År 2018 eller senare, men vapnet saknar intyg.
Du måste anmäla vapnet till polisen. Du gör det enklast via polisens e-tjänst poliisi.fi/arendehantering. Ange under tilläggsuppgifter i anmälan var och när vapnet har förvärvats. Vapnet får inte överlåtas förrän det har säkerställts att vapnet är deaktiverat och ett officiellt intyg har bifogats till anmälan.
Efter 2015 men före 2018. Det finns ett intyg över att vapnet är officiellt deaktiverat i enlighet med EU-bestämmelserna.
Du måste anmäla vapnet till polisen. Du gör det enklast via polisens e-tjänst poliisi.fi/arendehantering. Skanna eller ta ett foto på intyget och bifoga det till anmälan. Vapnet får inte överlåtas vidare förrän deaktiveringen av det har förbättrats så att det uppfyller de krav som trädde i kraft 2018.
Efter 2015 men före 2018, det finns inget intyg om att det är officiellt deaktiverat i enlighet med EU-bestämmelserna.
Du måste anmäla vapnet till polisen. Du gör det enklast via polisens e-tjänst poliisi.fi/arendehantering. Ange under tilläggsuppgifter i anmälan var och när vapnet har förvärvats. Vapnet får inte överlåtas vidare förrän deaktiveringen av det har förbättrats så att det uppfyller de krav som trädde i kraft 2018.
Före 2015. Jag har ett intyg om att vapnet har gjorts obrukbart i enlighet med gällande bestämmelser.
Du måste anmäla vapnet till polisen. Du gör det enklast via polisens e-tjänst poliisi.fi/arendehantering. Ange under tilläggsuppgifter i anmälan var och när vapnet har förvärvats. Skanna eller ta ett foto på intyget och bifoga det till anmälan. Vapnet får inte överlåtas vidare förrän deaktiveringen av det har förbättrats så att det uppfyller de krav som trädde i kraft 2018.
Före 2015 utan intyg om att vapnet har gjorts obrukbart i enlighet med gällande bestämmelser.
Du måste anmäla vapnet till polisen. Du gör det enklast via polisens e-tjänst poliisi.fi/arendehantering. Ange under tilläggsuppgifter var och när vapnet har förvärvats. Vapnet får inte överlåtas vidare förrän deaktiveringen av det har förbättrats så att det uppfyller de krav som trädde i kraft 2018.
Dekoasesivun kuvituskuva sv