Var på din vakt på nätet – de datanätsstödda brotten ökar i antal

Vad är det frågan om när man talar om datanätsstödda brott?
Mikko Kiiski: En av de mest typiska brottsliga företeelserna i datanätet är enligt polisen de datanätsstödda brotten (på finska kallade TVA). Oftast är det frågan om olika slags bedrägerier, där målsäganden vilseleds att lämna ut konfidentiella uppgifter till någon som uppträder som en myndighet eller till exempel som en banktjänsteman. Det är också typiskt förekommande att en privatperson vilseleder en annan, till exempel genom att använda sig av olika slags snabbmeddelanden. Även placerings-, VD- och kärleksbedrägerier är beklagligt vanliga sätt att begå datastödda brott. Andra brottsrubriceringar som kan nämnas i detta sammanhang är penningtvättsbrotten, som ofta har en koppling till de nyss nämnda bedrägeribrotten och till att osynliggöra den illegala vinsten av brottet eller placera den utom räckhåll för myndigheterna.
Enligt en översikt av datanätsstödda brott förlorade finländarna år 2024 över 80 miljoner euro genom sådana brott. Bland brottsanmälningarna har man funnit anmälningar som representerar 84 miljoner euro.
Polisen har reagerat på ökningen av datanätsstödda brott
Ovan nämnda utveckling har gjort att polisen har utvecklat sin bekämpning av datanätsstödda brott, såväl nationellt som internationellt.
Den synligaste åtgärden har varit att en riksomfattande enhet för utredningen av datanätsstödda brott våren 2024 har inrättats vid polisinrättningen i Inre Finland. Denna TVA-enhet koncentrerar sig på att förebygga och utreda TVA-brott och på förbehandlingen av brottskomplex som ansluter sig till sådana brott. Dessutom tar utredningsenheten utredningsansvaret för sådana brottskomplex som den särskilt har ålagts att utreda. I sin verksamhet har enheten koncentrerat sig på bland annat sådan storskalig brottslighet där tillvägagångssättet har varit prejudicerande och brottsvinsten har varit betydande.
Eftersom de datanätsstödda brotten är av komplicerad och kontinuerligt föränderlig karaktär, har det varit viktigt att få en klarare nationell och internationell bild av denna företeelse. I detta samarbete accentueras Centralkriminalpolisens roll i samråd med polisenheterna. Även samarbetet med andra myndigheter och den privata sektorn är till hjälp när polisen skapar sig en bild av situationen.
Polisenheterna har inom sig inrättat enheter som utför erforderliga utredningsuppdrag och deltar i det riksomfattande TVA-nätverket. På detta sätt försöker man se till att polisen utan dröjsmål kan gripa in när brott kommer i dagen och minimera de skador som brottet kan förorsaka. I sin verksamhet för att inhämta information och förebygga brott har polisen till sitt förfogande de befogenheter om vilka föreskrivs i tvångsmedelslagen och polislagen.
I bekämpningen av datanätsstödda brott accentueras betydelsen av ett polissamarbete som fungerar som ett nätverk och överskrider gränserna mellan polisinrättningarna. Den datanätsstödda brottsligheten är ofta även internationell och av denna anledning har den finska polisen bedrivit ett aktivt internationellt samarbete för att kunna upptäcka nya sätt att begå brott och förebygga dem. Det är särskilt frågan om nordiskt samarbete, men även Europol och Interpol tillhandahåller experthjälp, som den finska polisen kan använda sig av.
Finland är ett föregångsland när det gäller bekämpning av datanätsstödda brott. I samarbete med andra har man till exempel varje månad lyckats hindra ett mycket stort antal så kallade bedrägerisamtal. Denna praxis har tillämpats redan i flera års tid.
Dessutom har polisen regelbundet informerat om skadliga och allmänt förekommande datanätsstödda brott och på detta sätt försökt påverka människors medvetande och beredskap. Som exempel kan nämnas olika informationskampanjer, som polisen har genomfört i samarbete med andra myndigheter.
Förhindrande, avslöjande och utredning av datanätsstödda brott kräver gemensamma ansträngningar
Det finns ytterligare skäl att betona betydelsen av samarbete i bekämpningen av datanätsstödda brott. Det är uppenbart att polisen inte på egen hand kan förhindra denna skadliga brottsföreteelse och därför samarbetar man på bred front med olika myndigheter och den privata sektorn. Några samarbetspartners som särskilt kan nämnas och som befinner sig i nyckelställning är teleoperatörerna och finanssektorn. Ett delområde som måste tas till behandling i framtiden är lagstiftningen om dem som bekämpar datanätsstödda brott, så att ett ändamålsenligt och effektivt informationsutbyte kan säkerställas för att förhindra brott.
Från polisens synpunkt är det effektivast och ändamålsenligast att även i fortsättningen förhindra brotten och de typiskt ekonomiska skador som de förorsakar. Lika viktigt är det att ansvaret för ett redan begånget brott realiseras på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Detta utvecklingsarbete fortsätts systematiskt.
Utmärkta resultat i förhindrandet av nätbedrägerier i Lappland
Pälvi Suokas: Till norr kommer olika företeelser alltid med en viss försening. I Lappland märkte vi för cirka tre år sedan att de nätbedrägerier som blivit vanliga i södra Finland nu hade nått också oss. I norr har vi små resurser och de långa avstånden delar dessutom upp resurserna så att de ligger långt från varandra. I söder har man inrättat särskilda utredningsgrupper för att utreda uttryckligen brott som sker på nätet. I Lappland fanns det inga sådana möjligheter, men våren 2024 beslöt vi att som pilotprojekt pröva på ett arbetssätt där några av dem som arbetade i utredningsgrupper som fick ta hand om fall som dessa gavs möjlighet att koncentrera sig på utredningen av sådana lindriga bedrägerier och bedrägerier.
Genast efter att projektet hade inletts såg vi en positiv effekt genom att antalet brottsanmälningar minskade. I slutet av 2024 hade de i Lapplands polisinrättning registrerade egendomsbrotten minskat med över 400 jämfört med året innan.
Vi koncentrerade oss på att syna fallen med fokus inställt på gärningsmännen på de olika handelsplattformerna på nätet. Vi märkte att det bakom brotten ofta fanns bara några personer, av vilka var och en hade gjort sig skyldig till tiotals bedrägerier, de värsta till över 60 sådana! I bakgrunden fanns till exempel problem med rusmedel och spelberoende. Dessa personer hänvisade vi under förundersökningen till olika stödtjänster.
Under samtalen med gärningsmännen visade det sig att brottslingarna hade det intrycket att polisen inte var intresserad av att utreda så ”obetydliga” brott som dessa och att de antog att nätbrottslighet är ett enkelt sätt att skaffa sig pengar utan konkreta påföljder. Nu använder vi våra resurser så att vi snabbt är i kontakt särskilt med dem som för första gången har förirrat sig in på brottets väg.
Goda erfarenheter ledde till vidgad verksamhet
Efter ett halvår, det vill säga i slutet av fjolåret, beslöt vi att utsträcka verksamheten till att omfatta inte bara Rovaniemi, utan också hela verksamhetsområdet för Lapplands polisinrättning. Samtidigt började utredarna förutom bedrägerierna på handelsplattformar utreda även alla andra datanätsstödda brott. Som exempel kan nämnas fallen med ”Jaana från Muoniopolisen”, där brottslingarna vilseledde målsägandena att lämna ut uppgifter genom att uppträda som myndighetsrepresentanter.
Vi har också informerat aktivt om bedrägeriförsök och nya bedrägeriformer. Bland annat tipstelefonen ger oss snabbt information från allmänheten om på vilka sätt man har försökt lura människor och vi kan genast berätta om dem på i sociala medier. Informationen har en tydlig förebyggande effekt. Ett gott exempel är de bedrägerier som riktat sig till kvinnor med förnamnet Sisko (på finska).
Utredningen av brott som sker i datanätet kräver ett nytt slags kunnande och snabb reaktionsförmåga
Bedrägerierna byter hela tiden form eller också har man på något sätt vidareutvecklat en bedrägeriform som också använts tidigare. Vissa teman upprepas enligt vad som är aktuellt bland allmänheten. Nu på våren inleds försäljningssäsongen för olika slags husbilar, husvagnar och maskiner, varför vi sannolikt kommer att få se något slags bedrägerier i anslutning till sådana. Lättrogna personer luras att köpa sådant som säljaren i verkligheten inte alls har att sälja.
Vid brott som dessa är det viktigt att handla snabbt. Därför förstärkte vi i början av året den grupp som förbehandlar brott med personer som har i uppgift att ur de digitala brottsanmälningarna plocka ut brott av denna typ. Brottsoffren känner ofta skam när det märker att de har blivit lurade. I fall som dessa bör dock även målsägandena handla snabbt och det lönar sig alltid att anmäla brottet. Satsningen på förbehandling har effektiverat verksamheten, när man får de behövliga inledande åtgärderna utförda och målsäganden i bästa fall till och med får tillbaka pengar. I mars 2025 hade utredningsgruppen fått över 135 000 euro återförda i brottsvinster.
Utredningen av brott som sker på nätet kräver ett nytt slags kunnande av polisen. Därför har det varit en fungerande lösning att ordna utbildning för alla brottsutredare, inte bara för de som särskilt utsetts till utredare av dessa brott. Sitt kunnande förvärvar man delvis genom att arbeta med dessa frågor. Vi har upplevt det viktigt att brotten i allmänhet utreds av två som arbetar i par, så att ingen specialkunskap blir beroende av en enda utredares deltagande.
I Lappland utreds dessa brott av undersökningsledare som sköter utredningen vid sidan av sitt eget arbete. De är motiverade och förstår trycket på att dessa brott ska utredas snabbt. Undersökningsledarnas användning av tvångsmedel har spelat en viktig roll i utredningen. Vi har också inlett ett samarbete med Norra Finlands åklagardistrikt. Det är av vikt att polisutredningen är samstämmig inom hela verksamhetsområdet och att denna samstämmighet fortsätter även i åtalsprövningen.
Mer om samma ämne
- Polisen har utarbetat täckande anvisningar för allmänheten om hur man kan känna igen datanätsstödda brott och andra typer av bedrägerier poliisi.fi/sv/bedrageribrott
- Ta del av myndigheternas gemensamma kampanj ”Var försiktig på webben” nytvalppaana.fi/sv/var-forsiktig-pa-webbenLänk till en annan webbplats
- Har du lagt märke till sådan verksamhet på nätet som har väckt dina misstankar? Har du råkat se innehåll eller material på nätet som har verkat misstänkt? Om det inte är frågan om ett brådskande fall, kan du ge polisen ett nättips poliisi.fi/sv/nattips
- Polisens tipstelefon poliisi.fi/sv/forteckning-over-tipstelefoner-och-e-postadresser
- Gör brottsanmälan digitalt asiointi.poliisi.fi/svLänk till en annan webbplats
- När du behöver brådskande hjälp av polisen, ring då nödnumret 112.