Länkstig

Bloggar

Bloggar

Harjoittelussa Poliisihallituksessa: monipuolista viestintää ja arvokasta kokemusta

Assi Sipola Julia Häkkinen Publiceringsdatum 23.8.2024 13.00 Blogg

Opiskelijat Assi Sipola ja Julia Häkkinen viettivät keväänsä ja kesänsä viestinnän korkeakouluharjoittelijoina Poliisihallituksessa. Tässä blogikirjoituksessa Assi ja Julia kertovat, mitä kaikkea heidän harjoittelunsa sisälsivät ja mitä niistä jäi käteen tulevaan.

Harjoittelun alun tunnelmat 

Assi:
Sain pian haastattelun jälkeen tietää, että sain harjoittelupaikan. Muistan, kuinka iloinen olin saadessani tiedon. Myös haastattelusta jäi hyvä mieli, ja tunne, että osaamistani ja aiempaa kokemustani arvostettiin. Harjoitteluni alkoi huhtikuun alussa. Asun Tampereella, joten tulin junalla Pasilaan ja sieltä jatkoin bussilla Espooseen. Aloituspäivänä oli hurja lumimyräkkä, jonka vuoksi kaikki junat olivat myöhässä aikatauluista; niin myös minun. Harmitti olla myöhässä ensimmäisenä päivänä, mutta ilokseni esihenkilöni oli ymmärtäväinen asian suhteen ja oli minua iloisena vastassa. 

Ensimmäisenä päivänä minulle esiteltiin taloa ja perehdytettiin perusasioihin. Sain työvälineet ja oman työhuoneen. Osallistuin ensimmäisiin kokouksiin etäyhteyksin ja pääsin tapaamaan työkaverini videon välityksellä. Ensimmäisillä viikoilla sain laajan perehdytyksen niin poliisin arvoihin, toimintaan kuin viestinnän asioihin. 

Osa perehdytyksistä oli verkossa käytäviä kursseja, osa koulutuksia ja osa kahden keskeisiä tapaamisia. Tietoa tuli askel kerrallaan, ja aikaa perehtymiseen oli runsaasti. Jokainen tiimin jäsen perehdytti minut omiin tehtäviinsä. Sen ansiosta sain selkeän kuvan siitä, mistä Poliisihallituksen viestintä koostuu. Pääsin myös tarttumaan hyvin erilaisiin tehtäviin ja kehittämään laajasti omaa osaamistani. 

Julia:
Alkukeväästä sain iloisia uutisia, että pääsisin Poliisihallitukseen viestinnän harjoitteluun. Uutinen käynnisti innokkaan odottamisen ja valmistautumisen kesän alussa koittavaa harjoittelua varten. Ennen harjoittelun alkua vuorossa oli muun muassa turvallisuusselvityksen tekeminen.

Olin hakenut Poliisihallitukseen, koska harjoittelussa siellä kiinnostivat monipuoliset viestinnän tehtävät, joiden kautta oppia uutta ja kehittyä, sekä työskentely yhteiskunnallisesti merkittävässä organisaatiossa. Kesällä siitä kaikesta tuli totta.

Jo ensimmäinen päivä piti sisällään paljon kaikenlaista uutta tietoa sekä toimipisteessä kiertelyä. Ja jo harjoitteluni toisena päivänä pääsin mukaan jokavuotisille viestinnän verkoston päiville, jotka järjestettiin Helsingissä. Siellä pääsi tapaamaan poliisissa työskenteleviä viestijöitä. Tapahtumassa sai kuulla ja seurata rautaisten ammattilaisten kokemuksia ja esimerkkiä. Harjoittelussa pääsi siis heti sisälle viestinnän pariin. 

Ensimmäiset viikot pitivät sisällään kunnollisen perehdytyksen, kun pääsin perehtymään viestinnän tiimissä työskentelevien ammattilaisten vastuualueisiin ja osallistumaan koulutuksiin. Alussa oli opeteltavana uusia järjestelmiä sekä sanastoa. Koulutus oli myös ajantasaista ja esimerkiksi tekoälyn mahdollisuuksista puhuttiin. Jo harjoittelun alussa kävi selväksi, että poliisissa työskentely on tarkkaa, sillä kyseessä on sisäisestä turvallisuudesta vastaava viranomainen. Tämä tuli huomioida omassa toiminnassa.

Poliisihallituksessa oli harjoittelijalle tarjolla oma työhuone, johon pääsi aina, kun tuli tekemään töitä toimistolle. Etätyön tekeminen oli joustavaa. Toimistolle tarvitsi tulla tietty määrä kuukaudessa ja loput sai tehdä vapaasti halutessaan joko etänä tai toimistolla. 

Millaista Poliisihallituksessa on ollut?

Assi:
Harjoitteluni Poliisihallituksessa oli hyvä kokemus. Tykkäsin siitä, että harjoittelussa sai tehdä laajasti erilaisia hommia sisäisestä viestinnästä ulkoiseen viestintään. Tehtäviini kuului muun muassa uutisten ja tiedotteiden kirjoittamista, sosiaalisen median sisällöntuotantoa, verkkosivujen rakentamista sekä Kriisinhallinta NYT -tapahtuman viestinnän suunnittelua ja toteutusta. Sain tehtäväkseni myös perustaa verkoston viestinnän korkeakouluharjoittelijoille. Koska suurin osa harjoittelijoista aloitti vasta kesällä, en ikäväkseni päässyt itse osallistumaan moneen tapaamiseen ennen harjoitteluni loppua. 

Koen, että Poliisihallituksessa huolehditaan hyvin työntekijöiden hyvinvoinnista. Kolmen kuukauden harjoittelun aikana järjestettiin niin viestinnän oma virkistyspäivä kuin myös koko Poliisihallituksen yhteiset virkistyspäivät. Minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi molempiin. Virkistyspäivät olivat yksi harjoitteluni parhaimpia kokemuksia, kun pääsin tutustumaan työkavereihini työn ulkopuolella. Tutustuin myös muihin Poliisihallituksen työntekijöihin osastoni ulkopuolelta. Vaikka olinkin harjoittelija, koin itseni tasavertaiseksi tiimiläiseksi. 

Poliisihallitus tarjoaa myös erinomaisen työterveyshuollon, liikuntaedun, joustavan työajan ja etätyömahdollisuuden. Kevään sairastelun vuoksi jouduin ikävä kyllä hyödyntämään työterveyshuoltoa ja sen lisäksi, että pääsin lääkärille nopeasti, sain myös hyvää hoitoa. Liikuntaetu kannustaa säännölliseen liikuntaan, mikä puolestaan lisää työssä jaksamista. Joustava työaika ottaa hyvin huomioon erilaiset elämäntilanteet ja helpottaa työn yhdistämistä esimerkiksi opiskelun kanssa. Etätyömahdollisuus oli minulle erityisen tärkeää ja mahdollisti tämän harjoittelun minulle. Työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen on mielestäni poliisilla erityisen tärkeää, koska työssä käsitellään toisinaan myös vaikeita ja kuormittavia aiheita. 

Työskentely Poliisihallituksessa tuntui merkitykselliseltä ja olenkin iloinen, että sain kokea tämän harjoittelujakson. Opin paljon uutta viestinnän asioiden lisäksi myös poliisiorganisaatiosta. Tapasin harjoitteluni aikana toinen toistaan motivoituneempia työntekijöitä, jotka olivat erinomaisia työssään ja ylpeitä siitä, mitä tekevät. Työympäristö oli inspiroiva ja pääsin juttelemaan hyvin erilaisten henkilöiden kanssa, joiden työuria ihailen. Harjoitteluni jälkeen voin todeta, että kansalaisten turvallisuus on hyvissä käsissä!

Julia:
Poliisihallituksessa työyhteisö on ollut vastaanottavainen ja lämmin. Etätyömahdollisuudesta huolimatta olen päässyt myös paikan päällä toimistolla tutustumaan viestinnän tiimiin kuuluviin ammattilaisiin ja sisälle työyhteisöön. Siitä pitivät huolen viikoittaiset yhteiset etäpalaverit ja sovitut yhteiset päivät toimistolla. Työviikot noudattivatkin rytmiä, jossa viikoittain oli useampia palavereja eri kokoonpanoilla. Säännölliset palaverit pitivät huolen siitä, että kaikki olivat ajan tasalla siitä, mitä tapahtuu ja mitä kukin tekee. Palavereja ja yhteyttä pidettiin myös poliisilaitosten, Keskusrikospoliisin ja Poliisiammattikorkeakoulun viestijöiden kanssa, joten harjoittelussa pääsi perille monien viestintätiimien toiminnasta.

Saadusta vastuusta huolimatta Poliisihallituksessa ei ole tarvinnut pelätä, että jäisi minkään asian kanssa yksin. Viestintätiimiläiset ovat aina korostaneet, että heihin saa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä ja kysyä, mitä mieleen juolahtaa. Se myös piti paikkansa.

Kesä piti sisällään monenlaisia tehtäviä. Poliisihallituksessa on päässyt tekemään ulkoista ja sisäistä viestintää sekä ajankohtaisviestintää. Näihin on kuulunut muun muassa tiedotteita, somejulkaisuja, intranetin uutisia ja verkkosivujen päivittämistä. Poliisin sosiaalisen median kanavia seuraavat monet ihmiset, joten sinne julkaiseminen on vastuullista ja merkityksellistä. Samaten muissa kanavissa viestiminen on tärkeää. Tehdyt tiedotteet nousivat uutisiksi eri medioihin, joten Poliisihallituksessa pääsi vaikuttamaan siihen, mistä puhutaan. Poliisihallituksessa onkin päässyt viestimään merkittävistä asioista, kuten sijoitushuijauksista, koululaisten koulumatkojen turvallisuudesta ja liikenteessä selvinpäin liikkumisesta. Olen myös ollut mukana taustainfotilaisuuden järjestämisessä medioille. Lisäksi olen osallistunut viestimiseen koskien vuosittaista Poliisin päivää. Toimivalla viestinnällä on suuri merkitys, sillä se esimerkiksi auttaa pitämään yllä luottamusta poliisiin.

Poliisin on tärkeää viestiä saavutettavasti, jotta kaikki ihmiset saavat saman informaation. Poliisihallituksessa otetaankin viestinnässä saavutettavuus huomioon erilaisin tavoin, oli kyse sitten esimerkiksi verkkosivuista tai sosiaalisen median julkaisuista. Tämä näkyi esimerkiksi siinä, että kuville tehtiin vaihtoehtoiset tekstit. Samoin Poliisihallituksessa pidetään huolta myös siitä, että viestintää tehdään suomen kielen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi. Kielitaidosta on siis hyötyä.

Yhtenä teemana poliisissa on ollut arvojen uudistus tänä vuonna. Olen itsekin päässyt mukaan kyseiseen työhön olemaan mukana keskusteluissa, joiden pohjalta poliisin arvot määräytyvät. Aiemmat arvot poliisissa ovat olleet palvelu, oikeudenmukaisuus, osaaminen ja henkilöstön hyvinvointi, joihin kaikki Poliisihallituksessa ja eri poliisilaitoksissa työskentelevät ovat sitoutuneet. Poliisi on tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa. Poliisin uudistuneita arvoja onkin ollut siksi tärkeää selvittää myös kansalaisilta Poliisin päivän tapahtumissa sekä muilta sidosryhmiltä. 

Vastuuta on saanut sopivasti. Olin esimerkiksi jonkun aikaa yksin vastuussa intranetistä eli Poliisihallituksessa käytettävästä sisäisen median kanavasta. Vastuun lisäksi oli myös vapautta, kun esimerkiksi omia työaikojaan pystyi määrittelemään. Työt sai siis aloittaa hieman aiemmin tai myöhemmin, sillä työpäiville ei ollut tarkkoja aloitus- ja lopetuskellonaikoja. Samoin työntekijöiden hyvinvoinnista huolehdittiin, kun työajalla sai käydä tietyn verran liikkumassa.

Harjoittelun aikana pääsi myös kuulemaan tarkemmin poliisin uramahdollisuuksista ja tutustumaan myös muilla kuin viestintäosastoilla oleviin korkeakouluharjoittelijoihin. Lisäksi kesän aikana sai vertaistukea poliisilaitoksissa työskentelevistä viestinnän korkeakouluharjoittelijoista. Kesän ajan joka viikko kaikki poliisissa viestinnän parissa korkeakouluharjoittelua tekevät kokoontuivat vaihtamaan kuulumisia, ja silloin oli myös mahdollisuus kysyä asioita ja neuvoa toinen toistaan. Poliisihallituksessa ja poliisilaitoksissa viestinnän työtehtävät erosivat jonkin verran, joten oli arvokasta jakaa kokemuksia ja tietoa toisten kanssa.

Mitä harjoittelusta jäi käteen tulevaa varten?

Assi:
Harjoittelu vahvisti ajatuksiani omasta osaamisestani ja siitä, että olen valmis työelämään. Sain mahdollisuuden tehdä laajasti erilaisia viestinnän tehtäviä, mikä auttoi hahmottamaan sitä, millaista työtä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Käteen jäi paljon hyviä muistoja ja kokemuksia, sekä arvokas työkokemus työnhakua ajatellen. Voin suositella korkeakouluharjoittelua Poliisihallituksessa!

Julia:
Aika harjoittelijana Poliisihallituksessa on kulunut kuin siivillä ja on vaikea uskoa, että se on nyt kuukausien jälkeen jo lopussa.

Tämä harjoittelu ja kesä ovat olleet hyvin antoisia ja opettavaisia. Olen päässyt kehittymään viestijänä ja saanut kokemusta valtiolla työskentelystä. Tämän kesän kokemus viestinnän parissa on kirkastanut itselleni sitä, millaista työtä haluaisin tehdä tulevaisuudessa. 

Suosittelen lämpimästi Poliisihallitukseen tulemista korkeakouluharjoittelijaksi. Poliisihallituksessa on korkeakouluharjoittelijoita useilta aloilta erilaisissa tehtävissä, joten mahdollisuuksia monenlaiseen on.  Poliisissa avoinna olevat paikat löytyvät valtiolle.fi-sivustolta. 

Lisätietoja

Assi Sipola Julia Häkkinen Polisens verksamhet och utveckling Polisstyrelsen