Länkstig

Bloggar

Bloggar

Koiraongelmia ja ongelmakoiria

Helsingin rikostutkinta Anne Hietala Publiceringsdatum 26.10.2020 19.51 Blogg

Muutama päivä sitten radiossa sanottiin, että Suomessa on 700 000 koiraa. Helsingissä koiria on arviolta 30 000. Poliisin näkökulmasta Helsingissä – ja varmasti koko Suomessa – on liikaa laiminlyötyjä ja huonosti käyttäytyviä koiria, joiden tekemisiä ja olosuhteita poliisi joutuu selvittämään.

Pelkästään Helsingissä poliisin tietoon tulee vuositasolla noin sata koirien aggressiivista hyökkäystä toisia koiria tai ihmisiä kohtaan, ja määrät sen kuin lisääntyvät. Kaikki tapaukset eivät tule poliisin tietoon – etenkään sellaiset, joissa aggressiivisesti käyttäytyneen koiran omistaja on jäänyt asiallisesti selvittämään lemmikkinsä tekemisiä, kantanut tapahtumasta vastuunsa ja korvannut aiheuttamansa vahingon.

”Koirahyökkäykset” pistävät pohtimaan, miten koirat voivat ja mikä pistää koiran puremaan. Väistämättä mietityttää myös, miksi ihminen, jolla ei ole aikaa, energiaa, rahaa tai kiinnostusta koirasta huolehtimiseen tai kouluttamiseen, ostaa tai ottaa itselleen eläimen. Sen lisäksi, että koirahyökkäyksistä seuraa kipua ja harmia, koituu niiden selvittämisestä kustannuksia yhteiskunnalle.

Olemme saaneet tiedotusvälineistä kuulla ja lukea, että korona-aikana koiria on otettu tavallista enemmän. Moni on ehkä ajatellut, että kun nyt joka tapauksessa ollaan enemmän kotona, olisi myös aikaa huolehtia koiranpennusta. Toivottavasti into hoitaa ja kouluttaa lemmikkiä ei jää hetken päähänpistoksi. Vääjäämättä koiria ja muita eläimiä on mennyt entistä enemmän myös sellaisiin paikkoihin, joihin niitä ei koskaan pitäisi mennä ja ihmisille, jotka eivät pysty hoitamaan omia, saati eläimen asioita.

Järki himmenee karvakäärön edessä.

Poliisin työssä näkyvät maahan virtaavat koiranpennut. Niitä tulee vastaan erinäisissä paikoissa. Pentuja myydään nettipalstoilla, ja ihmiset ilmoittavat poliisille joutuneensa petoksen uhriksi. Kaikenkarvaisia koiria tuodaan maahan, ja suomalaiset ostavat. Järki himmenee karvakäärön edessä. Käteinen raha vaihtaa omistajaa, ja salakuljettaja käärii voitot taskuihinsa. Perävalot häipyvät, ja uusi pennunomistaja saa jännitystä elämäänsä. Innostus saattaa kuitenkin pian vaihtua murheeksi: mistähän tuli maksettua ja mistähän tullaan tulevaisuudessa maksamaan.

Jokainen koiranomistaja tietää, että pitkässä juoksussa koiran hankintahinta on pienin rahasijoitus koiran elämässä. Pennun hankinnassa säästetyt sataset joutuu todennäköisesti maksamaan myöhemmin moninkertaisesti. Kun ostat ”sian säkissä”, voit joutua luopumaan koirasta muutaman päivän tai viikon sisällä sen sairauden vuoksi. Pentutehtaissa pentuaika on kovaa koulua, eikä siinä emon kasvatus ja huolenpito pääse kovin pitkälle pentua kannattelemaan. Ostaja voi saada pennun, jolla on sekä luusto että ”pääkoppa” parantumattomasti piloilla. Poliisin näkökulmasta ongelmakoiria on jo liikaa – yhtään lisää ei tarvita.

Kerron pari surullista esimerkkiä.

Satamassa tullin ja poliisin haaviin jäi Suomesta Viroon synnyttämään viety rotukoira, jonka mukana tuotiin samaa rotua olevia pentuja. Poliisille selitettiin narttukoiran käyneen synnyttämässä Virossa kyseiset pennut ja pentujen syntyneen keisarinleikkauksella. Narttu ei ollut sen näköinen, että se olisi ruokkinut pentuja, ei löytynyt leikkaushaavaa ja papereissa oli pentujen syntymäaikoja muutettu kynällä jälkikäteen. Miten ”näppärää” kerätä saman rotuisia pentuja muista maista ja yrittää pestä ne Suomeen rekisteröidyn rotukoiran pennuiksi. Pennut olivat arvokasta rotua, jota on tällä hetkellä vaikea Suomesta saada ja jonot ovat pitkiä. Pennut menivät epäselvyyksien vuoksi lopetukseen, ja ruumiinavauksessa pentujen todettiin olevan kolmea eri ikäluokkaa.

 

Heinäkuussa satamassa jäi kiinni ”kuljetus”, jossa auton takapenkin jalkatilasta pienestä pahvilaatikosta löytyivät seuraavan kuvan pennut. Pennut olivat vilttien alla ulosteen ja virtsan peitossa. Tietenkään ei löytynyt mitään papereita, eikä tuojilla ollut liiemmin mielenkiintoa selvittää tilannetta.

 

Säännöt ovat selvät: maahan ei saa tuoda paperittomia eläimiä. Pennusta on löydyttävä siru, ja paperit ja rokotukset on oltava kunnossa. Kun mitään näistä ei ole, viranomaisella ei ole muuta mahdollisuutta kuin viedä pennut lopetettavaksi. Eläinlääkärin tarkastuksessa järkyttävintä oli, että pennut arvioitiin noin kahden viikon ikäisiksi. Edes silmät eivät olleet tähän maailmaan avautuneet, kun pentujen elämä tuli päätökseen. Pennuilla oli märkäistä keuhkotulehdusta ja sekä ulko- että sisäloistartuntaa. Ilman viranomaisen väliintuloa nämäkin pennut olisivat tuottaneet mukavasti tuontipalkkiota salakuljettajan taskuun.

 

Suomi on tavallaan ”saari”, ja meillä on toistaiseksi hyvät olot täällä. Tällä tarkoitan suomalaisen luonnon, suomalaisen ruoan, eläinten kasvatuksen, rehun ja ilmankin puhtautta. Eläinten pimeä tuonti on jokaisen tänne tuotetun eläimen kohdalla riski. Niiden mukana Suomeen tulee tauteja ja sairauksia, joita eri viranomaiset tahoillaan yrittävät torjua. Viranomaisten pyrkimys on pitää Suomi puhtaana maaperään, kasveihin, eläimiin ja ihmisiin tarttuvista taudeista. Tämä ei ole pieni asia, ja näinä aikoina sen uskoisi jo koskettavan meitä jokaista. Tämä ei ole yksin viranomaisten tehtävä. Se on jokaisen suomalaisen tehtävä.

Mitä viranomaisten pitäisi tehdä, että tämä ralli saataisiin loppumaan? Pimeiden tuontipentujen ostamisesta on puhuttu jo vuosien ajan useiden viranomaisten näkökulmasta ja suulla. Kukaan laittoman koiranpennun ostaja ei voine enää perustella tekoaan tietämättömyydellä. Jokainen laittoman pennun ostaja kannattaa rikollista toimintaa, josta kärsivät kaikki: eläimet, ihmiset ja luonto.

Jokainen laittoman pennun ostaja kannattaa rikollista toimintaa.

Rikoslain 46 luvun 4 §:ssä mainitaan, että salakuljetuksesta voidaan tuomita se, joka ilman asianmukaista lupaa taikka muutoin vientiä tai tuontia koskevien sääntöjen vastaisesti tuo tai yrittää tuoda maahan tavaraa, jonka tuonti tai vienti on kielletty tai edellyttää viranomaisen lupaa tai tarkastusta, voidaan tuomita salakuljetuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Laittoman koiranpennun ostajaan voitaisiin soveltaa rikoslain 46 luvun 6 §:ssä mainittua rikosta laittomaan tuontitavaraa ryhtymisestä. Rikokseen syyllistyy, mikäli ottaa huostaansa tai ryhtyy sellaiseen omaisuuteen, joka on laittomasti maahan tuotu.

Vetoan jokaiseen koiran hankkimista suunnittelevaan: älkää ostako pimeitä koiria, älkääkä ottako mitään eläintä rahapulassa tai hetken mielijohteesta.

Anne Hietala
tutkinnanjohtaja, rikoskomisario
eläimiin kohdistuvien rikosten tutkintaryhmä
Helsingin poliiilaitoksen rikostutkintayksikkö

Helsingin poliisin rikostutkinnan blogissa kirjoitetaan pääkaupungin ajankohtaisista rikostapauksista ja -ilmiöistä, rikostutkinnan arjesta sekä tuodaan yhteiskunnalliseen keskusteluun rikostutkinnan näkökulmia.

 

Helsingin rikostutkinta,
Rikostutkintayksikkö
Helsingin poliisilaitos