Länkstig

Bloggar

Bloggar

Työperusteisen hyväksikäytön uhri etsitään haavoittuvassa asemassa olevien joukosta

Helsingin rikostutkinta Pekka Hätönen Publiceringsdatum 7.10.2020 11.36 Blogg

Tänään vietetään kansainvälistä Kunnon työn päivää. Kunnon työ on keskeinen osa useimpien ihmisten elämää, lapsuuden haaveammatista opiskelijan motivaatioon, duunarin arkeen ja eläkeläisen muistoihin. Polku on kaikille erilainen, mutta harva meistä ei olisi joskus haaveillut unelmiensa työpaikasta. Näitä unelmia vain on helppo käyttää hyväksi.

Riistotyö on usein juuri tätä. Työperusteisen hyväksikäytön uhri etsitään haavoittuvassa asemassa olevien joukosta ‒ ihmisten, joilla on vähän menetettävää, mutta paljon, mitä saavuttaa. Unelma kuulostaa useimmille meistä varsin arkiselta ‒ vakituinen työ, josta saa palkan ja perheelle hyvän elämän. Jos lähtökohta on kaikkea muuta, voi tämän unelman eteen olla valmis uhraamaan melkein mitä tahansa. Unelmasta tulee ansa, jossa työtä teetetään jatkuvasti ilman vapaita, pienellä palkalla, jos silläkään, ja tunnit vain kertyvät. Ainoa palkinto on lupaus paremmasta. Jos vielä jaksat, saat kaiken, minkä halusit. Mutta jos et jaksa tai halua enää, viemme pois tämän vähänkin. Ja jos puhut viranomaisille, sinua ei kuunnella. Mutta me muistamme sinut ja tiedämme mistä tulit ja kenelle halusit paremman elämän.

Jos vielä jaksat, saat kaiken, minkä halusit. Mutta jos et jaksa tai halua enää, viemme pois tämän vähänkin.

Poliisi tekee muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa työtä myös sen eteen, että kaikilla on oikeus kunnon työhön, valvomalla työoloja ja torjumalla riistotyötä. Valvonta tapahtuu joko kohdennetusti, poliisille annettujen vihjeiden tai poliisin oman toiminnan perusteella, tai muun valvonnan ja viranomaistoiminnan yhteydessä. Yhteiskunnan, ja siten jokaisen meistä, etu on, että riistotyöhön puututaan. Riistotyö, paitsi loukkaa suorien uhriensa perusoikeuksia, vahingoittaa tervettä kilpailua ja suomalaista yrittäjyyttä. Miten sinä kilpailisit yritystä vastaan, joka teettää töitä kellon ympäri ilman vapaapäiviä, jättää julkisoikeudelliset maksut maksamatta ja maksaa vain vähän tai ei ollenkaan palkkaa työn oikeille tekijöille? Luottaisitko sinä kuluttajana tällaisen yrityksen palveluihin? Vakuutukset, valvonta ja turvallisuus usein jäävät, kun ainoa tavoite on raha ja keinona riisto.

Poliisi voi varmistaa avoimella ja tasapuolisella toiminnalla sen, että poliisia ei käytetä pelotteena ja siten riiston välineenä.

Riistotyön teettäjät syöttävät uhreilleen kertomusta poliisista, joka ei tuo turvaa, vaan vie pois kaiken mitä on. Tämä viesti vahvistuu erityisesti niiden keskuudessa, joille maassaolon edellytykset eivät ole itsestäänselvyys. Me suomessa syntyneet ja kasvaneet opimme jo lapsesta, että poliisille voi kertoa, jos joutuu rikoksen uhriksi. Valitettavasti tämä ei päde maailmanlaajuisesti, vaan monelle tilanne on lähes päinvastainen. Siksi viranomaiset eivät voi toimia yksin, vaan tarvitsevat matalan kynnyksen palveluita avukseen uhrien tavoittamisessa. Poliisi ei myöskään voi valita kuka jää ja kuka lähtee, mutta poliisi voi varmistaa avoimella ja tasapuolisella toiminnalla sen, että poliisia ei käytetä pelotteena ja siten riiston välineenä.

Riistotyö on vakavaa talousrikollisuutta. Työn teettäminen itsessään täyttää usein vakavan rikoksen kuten ihmiskaupan tunnusmerkistön, mutta siihen liittyy lähes poikkeuksetta veropetoksia ja kirjanpitorikoksia samoin kuin työsuojeluun, elintarviketurvallisuuteen ja maahantulon järjestämiseen liittyviä rikoksia, erilaisia tukihuijauksia unohtamatta. Harmaan talouden torjunnan vanhaa kampanjaa mukaillen, riistotyön teettäjä vie kaikilta, konkreettisesti.

Pekka Hätönen
tutkinnanjohtaja, rikoskomisario
työperäisen ihmiskaupan tutkintaryhmä
Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikkö

Helsingin poliisin rikostutkinnan blogissa kirjoitetaan pääkaupungin ajankohtaisista rikostapauksista ja -ilmiöistä, rikostutkinnan arjesta sekä tuodaan yhteiskunnalliseen keskusteluun rikostutkinnan näkökulmia.

 

Helsingin rikostutkinta,
Rikostutkintayksikkö
Helsingin poliisilaitos